Jurgen De Greef

Jurgen De Greef

Sobukan Herselt
Lid sinds: 18/12/2012

Wat was je motivatie om te starten met deze gevechtskunst?

Voordien was ik niet echt geïnteresseerd in krijgskunst maar dan ben ik via mijn broer toch in contact gekomen met Takeda Ryu. In het begin ben ik een aantal keren gaan kijken waarna ik de proeflessen gevolgd heb. Er ging een nieuwe prachtige wereld voor mij open en ben onmiddellijk lid geworden. Na een aantal jaren ben ik gestopt wegens de moeilijke combinatie met mijn ploegenarbeid. Het is echter altijd wel ergens blijven kriebelen en toen ik van job veranderde heb ik mezelf onmiddellijk terug ingeschreven. Het mooie aan Takeda Ryu is dat het veel meer is dan een gewone sport. De veelzijdigheid spreekt me enorm aan en maakt het makkelijker om het vol te houden. Op fysiek gebied traint men alle spieren, uithoudingen, lenigheid,... Op geestelijk gebied is en blijft Takeda zeer interessant en boeiend, men leert voortdurend bij en je krijgt er een grotere mentale rust door.

Wat vind je het leukste om te doen?

Shiai (wedstrijden), in eender welke discipline. Daar een shiai ook een vorm van trainen is gaat het echter niet altijd om winnen of verliezen maar eerder om een leermoment. Het laat je dus toe om te proberen het geleerde in de praktijk toe te passen. Een shiai sterkt eveneens uw mentale weerbaarheid en je leert dat het veel beter is om in crisissituaties uw kalmte te bewaren.

Wat vind je het leukst om te zien?

Shiai! Dan zie je de werkelijke fightingspirit in de mensen naar boven komen. Het is allemaal niet zo clean als de kata vormen maar het lijkt veel natuurlijker en het is zeer mooi als men een techniek toch zuiver kan uitvoeren.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers?

Doordat we bij Takeda Ryu volgens een 4-weken programma werken waarin we de les opbouwen is het zeer makkelijk voor nieuwe mensen om in te stappen. Indien je twijfelt, doe dan enkele proeflessen mee. Je moet het tenslotte eens geprobeerd hebben alvorens je een oordeel kan vellen.

Profiel update - november 2013

Het afgelopen jaar was, na mijn stilstand van 4,5 jaar, vooral een opfrissing en goed om er terug in te komen, mijn lenigheid en conditie terug te krijgen. Nu wil ik nog eens examens meedoen. Zeker mijn 5e kyu aikido.

Profiel update - november 2014

Nu ik al terug wat jaartjes bezig ben heb ik vooral gemerkt dat mijn budogevoel sterk verbeterd is. Ik ben me meer bewust van mijn balans en van mijn omgeving. Tijdens de trainingen voel ik al veel beter de balans en de reacties van mijn tegenstander aan. Ik begin stilaan ook de weg te zien om van de ene techniek over te gaan in een andere. Verder is op lichamelijk vlak mijn lenigheid en conditie teruggekeerd waardoor ik me in het dagelijkse leven veel gezonder voel.
Wat betreft de club zijn er opeens vele nieuwe leden bijgekomen. Het is altijd zeer interessant om met nieuwe mensen te oefenen. Ze reageren dikwijls anders dan een budoka en het helpt ons herinneren aan een aantal basisprincipes en het belang ervan. Daarenboven is het leuk om je eigen kennis aan hen over te dragen door het goede voorbeeld te geven.

Profiel update - oktober 2015

Ondertussen ben ik al terug een tijdje bezig en neem ik deel aan wat meer examens dan vroeger. Een examen helpt om bepaalde zaken goed tot in detail uit te spitten en de bijhorende benamingen te leren. Voor elk examen zijn er voorbereidingslessen waar je je op uw eigen ding kunt toespitsen. Het helpt echt om jezelf te verbeteren.

Profiel update - oktober 2016

Eén van de leuke aspecten aan Takeda Ryu kobilza Ha is dat er zoveel zaken aan bod komen. Buiten de kennis die je opdoet en de vaardigheid die je krijgt wordt er fysisch zowel op conditie, lenigheid, balans, kracht,... gewerkt. Deze veelzijdigheid maakt ook dat het niet snel zal vervelen. Als doel voor dit jaar wil ik dan ook stellen om aan deze zaken te werken.

Profiel update - oktober 2017

Vorig seizoen heb ik meer bereikt dan dat ik vooropgesteld had, namelijk mijn 1e kyu Aikido behalen. Daarenboven is mijn fysieke conditie ook fel verbeterd.
Wegens omstandigheden heb ik veel woensdagtrainingen moeten missen, daar ga ik terug meer trachten aanwezig te zijn. Waar ik ook veel uithaal zijn de vrije trainingen die 1 keer per maand op dinsdag doorgaan in Olen. Deze zijn een excellente voorbereiding op examens of om zaken waar je persoonlijk mee worstelt in detail uit te spitten en op te lossen.

Profiel update - oktober 2018

Opnieuw enkele stappen gezet, maar minder dan vooropgesteld wegens een blessure. Hierdoor heb ik op het einde van het seizoen veel trainingen moeten missen. Wat vooral opvalt is dat de strikte Japanse leer die er vroeger heerste plaats maakt voor meer vrijheid en efficiëntie. De nadruk komt meer op de essentie te liggen en minder op de kata vorm. Dit is volgens mij een zeer goede evolutie en bevorderd het leerproces. Mijn doel is om dit seizoen toch enkele examens mee te pikken.

Profiel update - oktober 2019

Het doel om enkele examens te doen is me het afgelopen trainingsjaar niet gelukt. Deels omdat er nog wat stille testen ontbreken. Een stille test bv. 2e Kyu is bij ons in de school een promotie waar je geen specifiek examen kan voor afleggen. Je ontvangt deze pas wanneer de Sensei ziet dat je er klaar voor bent. Dit is een goede zaak, omdat sommige leerlingen te snel willen evolueren zonder dat ze de nodige kennis/training hebben opgedaan.

De focus zal dit seizoen vooral liggen op de voorbereiding voor mijn 1e Dan Aikido. Belangrijk hierbij is om alle details goed te ontleden. Begrijpen waarom je iets doet is een essentiële stap in het leerproces.

Profiel update - oktober 2020

Hoe heeft de Covid 19 Situatie/Lock down jou Budo beleving/weg beïnvloed?

De coronasituatie heeft vorig seizoen in duigen laten vallen.
Enerzijds door de gemiste trainingen, anderzijds doordat de zomerstage, waar ik normaal gezien 1e Dan (shodan) Aikido examen wilde meedoen, weggevallen zijn.
Nu is het eerst alles terug opkuisen, want over alle kennis ligt momenteel een laagje stof.
Bovendien is het jammer om de Takeda mensen zo lang te moeten gemist hebben.

Profiel update - oktober 2022

Hoe was je ervaring om terug op de mat te staan na de covid pandemie!?

Ondertussen kan alles terug op een normale manier doorgaan op de mat. Het doet dan ook goed om terug de routine te hebben van het trainen zonder telkens eerst alles te moeten afstoffen. Vorig seizoen hebben we dan ook afgesloten met een Batto Giri sessie wat een prachtige ervaring was. Wat me tevens ook zeer hard geholpen heeft om een aantal problemen waar ik mee worstelde goed te krijgen.

 

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha