Geschiedenis van de Takeda school in Vlaanderen.

Sobukan Olen was de eerste dojo in Vlaanderen waar je Takeda Ryu onderricht kreeg. In april 1993 werd deze opgericht door B. Van den Plas. Ongeveer één jaar later, op 5 maart 1994, werd Tom Laenen een leerling van toenmalig sensei Van den Plas. Na een paar jaar, in maart 1998, werd Tom Laenen assistent, ook wel “hosa” genoemd, in de dojo van Olen. Later dat jaar nam Tom de fakkel over van zijn leraar. Hij werd toen verantwoordelijk voor deze dojo en nam zo de lessen en de vereniging over van zijn leraar.

In september 1999 werd er tijdelijk een dojo geopend in Bouwel. Deze was een onderdeel van Sobukan Olen. Ter gelegenheid van deze nieuwe dojo, werd een 2-daagse opendeur georganiseerd. Tijdens deze opendeur kon je deelnemen aan trainingen in de verschillende disciplines van de Takeda school. Zo nam ook Kurt Van Gemert deel aan deze opendeur, die toen vooral interesse had in het Japanse zwaardvechten (Iaido). Na deze training besloot hij lid te worden van de vereniging en begon hij alle disciplines te trainen.

In de volgende jaren werd er hard getraint en behaalde Tom sensei tijdens een stage in november 2002 de titel “Shoden Kyohan". Bij deze titel hoort in onze federatie het recht om een blauwe hakama te dragen. Dit is één van de kenmerken om aan te geven dat men sensei is in onze school.

Na verschillende jaren training als leerling onder leiding van sensei Tom, werd Kurt Van Gemert op 5 maart 2006 hosa in de dojo van Olen.

Op 1 september 2007 kreeg Kurt Van Gemert een speciale toestemming van sensei Siegfried Kobilza om zijn eigen dojo (Sobukan Herselt) te openen en te leiden.

 

Oprichting T.R.S.V.

Door de opening van de nieuwe dojo in Herselt en de jarenlange goede en vriendschappelijke samenwerking tussen Tom sensei en Kurt sensei werd er beslist om de krachten te bundelen tussen de twee dojo’s. Zo werden op 26 februari 2008 de twee Sobukan’s samengevoegd in een overkoepelde vereniging Takeda Ryu Sobudokai Vlaanderen (T.R.S.V.). Het doel van deze vereniging: alle trainingslocaties van de Takeda school in Vlaanderen samen te laten werken en zo beter de kennis en de krijgskunsten van de Japanse samurai over te brengen en te verspreiden.

Tijdens de jaarlijkse zomerstage in Wenen, op 20 juli 2008, behaalde Kurt sensei de licentie van Shoden Kyohan en werd hiermee leraar en vertegenwoordiger van Takeda Ryu Kobilza Ha welke gerepresenteerd wordt door de International Society for Takeda Budo (ISTB).

Eén jaar later en ook op de zomerstage behaalde Tom sensei de tweede lerarengraad “Chuden Kyohan".

In 2010 behaalde hij een 5de DAN in Aikido. Hieronder vinden jullie een filmpje van zijn demonstratie toen.

 

 

Tijdens het jaarlijkse TAKEDA BUDO CONGRESS 2016 werd sensei Tom gepromoveerd tot “Joden Shihan".
Een shihan worden in onze school is een erg mooi en eervol moment in het leven van de sensei. Een echte mijlpaal zoals ze zeggen. Op dit niveau ben je dan ook een echt rolmodel/voorbeeld voor iedereen in de school.

 

Het TAKEDA BUDO CONGRESS 2017 brengt ons weer bij bijzondere gebeurtenissen.
Zo behaalde sensei Kurt zijn “Chuden Menkyo".

Sensei Tom werd lid van de SHIDOSHINSAHONBU (hoogste examen- en adviesraad).
Hij ontving van Soke Siegfried Kobilza zijn Budo-naam.

 


 

Budo naam sensei Tom:

Hakugen Minamoto (no) Yorimitsu

  

 

 

 

Verklaringen van woorden.

 

HOSA

Hulpleraar/assistent voor de graden van 8ste tot en met 1ste KYU. De assistent helpt de sensei in de dojo. In uitzonderlijke situaties kan een assistent ook een dojo leiden. Wanneer dit het geval is, ontvangt de assistent een vergunning om DAN-graden te onderrichten (afhankelijke van het eigen niveau) en KYU-examens af te nemen.

SHODEN KYOHAN

Instructeur van het basisniveau. Dit is een leraren licentie (Shoden Menkyo) voor KYU- en de basis DAN-graden, afhankelijk van het eigen niveau. Iemand met deze licentie geeft leiding in zijn eigen dojo en helpt met het onderricht op nationale trainingen of stages. Hij of zij is gekwalificeerd als assistent scheidsrechter (fukushin) voor 3 a 6 disciplines waarbij men de wedstrijd (Shiai) met handsignalen ondersteunt. Kennis van 1ste DAN technieken in 3 a 6 disciplines.

CHUDEN KYOHAN

Instructeur voor het middenniveau. Dit is een leraren licentie (Chuden Menkyo) voor KYU- en DAN-graden tot maximaal 3de DAN (afhankelijk van de eigen graden). Iemand met deze licentie geeft leiding in zijn eigen dojo en helpt met het onderricht op nationale en internationale trainingen. Hij of zij is gekwalificeerd als scheidsrechter (Shushin) voor 5 a 6 disciplines waarbij men de wedstrijd (Shiai) met stem en handsignalen ondersteunt. Kennis van alle technieken en varianten van het 2de DAN/3de DAN niveau in 5 tot 6 disciplines.

JODEN SHIHAN

Instructeur voor het hogere niveau. Dit is een leraren licentie (Joden Menkyo) voor KYU- en DAN-graden tot maximaal 5de DAN (afhankelijk van de eigen graden) en ook Shoden en Chuden Kyohan. Iemand met deze licentie geeft leiding in zijn eigen dojo en geeft onderricht op nationale en internationale trainingen. Hij of zij is gekwalificeerd als hoofdscheidsrechter (Shinpancho), kent de principes en neemt beslissing bij examens (Shinsain) voor 1ste tot 5de DAN in 6 disciplines (afhankelijk van de eigen graden). Heeft kennis van koryu technieken en ook Atemi.

SENSEI

Het Japanse woord sensei betekent: leraar

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha