Iaido - Iaijutsu

Het iaido dat vandaag de dag onderricht wordt is een onderdeel van het complete zwaardmanschap (Kenjutsu). Het is ontstaan uit het Battojutsu ofwel “de kunst om het zwaard te trekken”. Later werd deze kunst ook Iaijutsu genoemd en nu Iaido.  

Nu wordt Iaido in onze school nog steeds onderricht om het zwaard zo snel mogelijk te trekken. Hierbij trachten we lichaam, geest en zwaard één te laten worden en de techniek zo precies mogelijk uit te voeren. De Takeda samurai werd doorheen de geschiedenis altijd gevreesd voor zijn snelle en precieze technieken.  

In de lessen maken we gebruik van een bokuto (houten zwaard) en een iaito (ongeslepen oefenzwaard). Het iaito is een veilig alternatief om de eerste stappen te zetten in de zwaardkunst en de leerlingen het gevoel te geven om met een echt zwaard te werken en te oefenen.  

Gevorderde leerlingen gebruiken de katana (scherp zwaard) om belangrijke ervaringen op te doen. Zo zijn er oefeningen om met een echt zwaard te snijden. Dit wordt in de Takeda school “batto giri” genoemd. Hierbij worden matten van riet opgerold en dan geweekt in water. Op deze manier krijg je een stevigheid die vergelijkbaar is met die van een menselijke hals, arm of been wanneer er gesneden wordt. De ervaring om echt te snijden is van groot belang in onze school.

 

 

De katana wordt aanzien als het kenmerk van de samoerai. Men zegt wel eens dat het zwaard de ziel van de samoerai is.

De leerling zal tevens leren om de verschillende technieken toe te passen in verschillende soorten RANDORI (vrije oefeningen) en SHIAI (wedstrijdvormen). 

Hieronder een opsomming van verschillende SHIAI vormen in onze Iaido. 

  1. Iaido Batto Shiai - Iaido Batto Shiai
  2. Iaido Jiyugata Shiai
  3. Iaido Kitei Kata Shiai
  4. Iaido Batto Giri Shiai

 

Lees meer - Het doel van onze wedstrijden.
De betekenis van onze wedstrijdvormen.

Klik op de gewenste locatie voor meer info:

  1. Sobukan OLEN
  2. Sobukan HERSELT

 

Takeda Ryu Kobilza Ha   Takeda Ryu Kobilza Ha